Van vele stoffen is inmiddels bekend dat deze schadelijk zijn voor de gezondheid en zelfs kanker kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan asbest. Tegenwoordig worden er steeds meer stoffen geïdentificeerd die evenzo schade kunnen aanrichten. Veel van deze ingrediënten zijn verwerkt in producten die men dagelijks gebruikt. Zo is recentelijk onderzoek, dieper ingegaan op de schadelijkheid van zonnebrand. In zonnebrand zit namelijk het stofje oxybenzone. Dit ingrediënt kan mogelijk een schadelijke werking hebben op de gezondheid. Hierdoor heeft u wellicht de vraag: is het smeren van zonnebrand nu schadelijk voor mijn gezondheid?
Introductie van oxybenzone
Oxybenzone wordt in veel zonnebrandcrèmes gebruikt als actieve zonnefilter. Deze filter biedt bescherming tegen UVB-stralen en een klein deel van de UVA-straling. Daarbij is het een katalysator voor andere ingrediënten in zonnebrand die bescherming bieden aan de huid. Mede door oxybenzone wordt hun beschermende werking verhoogd. Niet alleen in zonnebrand wordt dit ingrediënt gebruikt ook in cosmetische producten waaronder: huid crème lipbalsem, bodylotion, nagellak en shampoo.
Studies naar schadelijkheid zonnebrand
Oxybenzone wordt heel gemakkelijk opgenomen door de huid en wordt in urine, maar ook in het moedermelk teruggevonden. Overigens hebben bijna alle chemische filters deze eigenschap, echter is de opname van oxybenzone door de huid in verhouding het hoogst. Naar schatting dringt zo’n 10% van de aangebrachte hoeveelheid door de huid heen. Naast dat het makkelijk in het lichaam doordringt stapelt de concentratie ook gemakkelijk op in het lichaam. In een onderzoek brachten 25 personen vijf dagen lang twee maal daags een zonnebrandcrème met 4% oxybenzone aan. In de urine samples was duidelijk terug te vinden dat na drie tot vijf dagen na de laatste maal aanbrengen er nog oxybenzone terug te vinden was in de samples. Een zonnebrandproduct mag tot 6 procent aan oxybenzone bevatten. Alleen waarom is de opstapeling van oxybenzone in de huid nu een probleem?
Hormonale en toxische werking
Uit onderzoek is gebleken dat oxybenzone kan acteren op de hormonen. De stof heeft de eigenschap om op een hormoonreceptor te zitten en de werking van een hormoon te kopiëren. Of dit gevaarlijk is, is niet bekend omdat de hormoonactiviteit extreem beperkt is. Er moet nog bekeken worden wat langdurig gebruik bij bijvoorbeeld risicogroepen zoals zwangere vrouwen voor invloed heeft. Een andere studie diende ratten tweemaaldaags een dosis oxybenzone toe gedurende vier weken toe waaruit dit schadelijk bleek te zijn. Zoals eerder vermeld zit er een maximum van 6% oxybenzone in zonnebrand waardoor dit niet een representatief onderzoek is. Wel is gebleken dat oxybenzone heel slecht voor het zeeleven is. In sommige landen in het daarom verboden om zonnebrand met dit ingrediënt te gebruiken.
Kan ik nu nog zonnebrand smeren?
Allereerst is het smeren van zonnebrand met oxybenzone nog
altijd een heel stuk minder gevaarlijk dan het niet insmeren van de huid bij
blootstelling aan de zon. regelmatig beschermen tegen de zon kan circa 80% van
de gevallen van huidkanker voorkomen. Eén keer verbranden verhoogd al de kans
op het krijgen van huidkanker aanzienlijk. Er zijn een hele hoop zonnebrandcrèmes
die het stofje oxybenzone niet bevatten. Kies daarom bij twijfels voor één van
deze soorten zonnebrandcrèmes, maar ga absoluut niet het insmeren met zonnebrand
overslaan.
Vroeger veel verbrand of weinig gesmeerd?
Huidonderzoek nagekeken door een dermatoloog
Overige namen voor Oxybenzone op het etiket van zonnebrand: alles wat de woorden benzophenone, of benzofenon bevat (zoals benzophenone-2, benzofenon-3, etc.), BP-# (bijvoorbeeld BP-3), sulisobenzone, sulisobenzone sodium.