1 op de 6 Nederlanders krijgt huidkanker
Huidkanker soort: plaveiscelcarcinoom
Wat is een plaveiselcelcarcinoom?
Plaveiselcelcarcinoom ontstaat wanneer de cellen in de bovenste huidlaag ongecontroleerd beginnen te delen. Deze vorm van huidkanker kan overal op het lichaam voorkomen, maar komt het meest voor op het hoofd, de nek en de handen, vaak overal waar veel zon komt.
Plaveiselcelcarcinoom komt ook voor in slijmvliezen. Slijmvliezen bekleden de mond, keelholte, neusgangen en slokdarm.
Hoe vaak komt het voor?
Bij ongeveer 20% van de mensen met huidkanker gaat het om een plaveiselcelcarcinoom.
Deze vorm van huidkanker komt vooral voor bij mensen van 60 jaar en ouder. Het plaveiselcelcarcinoom groeit sneller dan het basaalcelcarcinoom.
Als er niet behandeld wordt, kan een plaveiselcelcarcinoom uitzaaien.
Mensen vragen ook
Meestal is er sprake slechts één bolvormige huidkleurige tumor, met in het midden van de tumor ophoping van hoornmateriaal (hoornprop). De tumor kan snel groeien: enkele mm per week.
Uitzaaiingen komen gelukkig niet vaak voor. Het kan gebeuren bij agressieve vormen van het plaveiselcelcarcinoom. Deze vorm komt voornamelijk voor bij mensen boven de veertig. De meest voorkomende oorzaak is een veelvuldige blootstelling aan zonlicht.
Het plaveiselcelcarcinoom ziet eruit als een kleine bult die de kleur van de huid heeft of lichtrood is. Het voelt ruw aan. De bult wordt langzaam groter en kan een grote bult worden. Soms doet de bult pijn, maar meestal niet.
Wat is de overleving van plaveiselcelcarcinoom? Gemiddeld zijn 10 jaar na de diagnose nog 90 van de 100 mensen in leven. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers voor alle mensen met deze soort kanker. Jouw vooruitzichten kunnen anders zijn dan het gemiddelde.
Meestal begint een plaveiselcelcarcinoom als een roze-rood knobbeltje, soms met een schilferend korstje erop. Als dit korstje wordt afgestoten, blijft er een oppervlakkig zweertje achter dat niet geneest. De karakteristieke parelachtige glans en de verwijde bloedvaatjes van het basaalcelcarcinoom ontbreken.
De meest voorkomende soorten huidkanker, het basaalcelcarcinoom en het plaveiselcelcarcinoom, zijn niet erfelijk. Wel is uw huidtype erfelijk. Ouders met een lichte huid krijgen meestal ook kinderen met een lichte huid.
Oorzaken
Veel factoren kunnen het risico op plaveiselcelcarcinoom verhogen:
- Lichte huid die gemakkelijk verbrandt
- Overmatige (onbeschermde) blootstelling aan de zon en/of zonnebank
- Roken
- Erfelijke huidziekten zoals Albinisme en xeroderma pigmentosum
- Fototherapie Bestraling op jonge leeftijd
- Infectie met humaan papillomavirus (HPV)
- Voorgeschiedenis van huidkanker
- Ziekten zoals AIDS en leukemie, of van medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken na orgaantransplantatie dus verzwakking van het immuunsysteem
Klachten en symptomen
Aanbevolen wordt te noteren:
- Langzaam groter wordende, pijnlijke witroze zwellingen of zweren
- korsten of wratten die alleen bloeden
Raadpleeg voor de veiligheid altijd uw (huis)arts als u deze klachten heeft.
Indien nodig verwijzen zij u door naar een dermatoloog of ons voor een kosteloze preventieve huidscan zonder lange wachttijden.
Mensen vragen ook
De meest voorkomende aanwijzing voor huidkanker is een verandering op uw huid, zoals een ruw plekje dat niet weggaat, een wondje dat niet geneest of een verandering in de kleur of grootte van een al bestaande huidafwijking, zoals een moedervlek. Niet alle vormen van huidkanker zien er hetzelfde uit.
Het plaveiselcelcarcinoom van de huid is een kwaadaardige vorm van huidkanker. Deze vorm van huidkanker ontstaat in de bovenste huidlaag (opperhuid) en kan soms uitzaaien naar de lymfeklieren en andere organen.
Een plaveiselcelcarcinoom kan eruitzien als een bleekroze, ruw knobbeltje. Het wordt langzaam groter en doet soms pijn. Het plekje kan er ook uitzien als een kleine wond die langzaam groter wordt. Of als een ruwe plek die hard aanvoelt.
Het plaveiselcelcarcinoom groeit sneller dan het basaalcelcarcinoom. Als er niet behandeld wordt, kan een plaveiselcelcarcinoom uitzaaien. Dat gebeurt meestal via de lymfeklieren in de buurt van de tumor. Het plaveiselcelcarcinoom is daardoor kwaadaardiger dan het basaalcelcarcinoom.
Plaveiselcelcarcinoom ontstaat als cellen in de bovenste laag van de huid zich ongecontroleerd gaan delen. Deze vorm van huidkanker kan overal op het lichaam ontstaan, maar komt het vaakst voor op het hoofd, in de hals en de handen. Allemaal plekken die vaak veel in de zon komen.
Als je een plaveiselcelcarcinoom op je lip hebt, begint het meestal als een witte of lichter gekleurde plek. De plek wordt langzaam wat dikker en er komen schilfers op. Ook kan er een zweertje, korstje of wratje ontstaan. Dat kan spontaan gaan bloeden.