Iedereen heeft ze wel, moedervlekken. Ze kunnen in verschillende kleuren en maten voorkomen en de een heeft er veel meer dan de ander. Nou vraag jij je misschien af, hoe kom ik nu eigenlijk aan een moedervlek? Waarom is de ene moedervlek groter dan de andere moedervlek en zijn moedervlekken eigenlijk gevaarlijk?
Kleine introductie
Moedervlekken ontstaan uit pigmentcellen. Jouw pigmentcellen hopen op in de huid waardoor er een kleurverandering plaatsvindt. Over het algemeen als het een goedaardige ophoping is, is dit een normaal proces. Moedervlekken worden op de medische werkvloer ook wel naevus genoemd. Helaas heb je niet alleen goedaardige opeenhopingen van pigmentcellen. Soms kan er een onrustige moedervlek of zelfs een kwaadaardige moedervlek ontstaan. Dit wordt dan in medisch jargon een dysplastische/atypische moedervlek genoemd als de moedervlek enkel onrustig is. Een kwaadaardige wordt dan een melanoom genoemd.
Het ontstaan van een moedervlek
Een moedervlek wordt dus ontwikkeld door ophoping van pigmentcellen. Dit gebeurd het meest in jouw jongere jaren. Tussen jouw derde en twintigste levensjaar ontwikkel je de meeste moedervlekken. Vrijwel nooit wordt je geboren met een moedervlek, als dit wel het geval is, heet deze moedervlek congenitale moedervlek. Moedervlekken ontwikkelen zich het meest in deze levensjaren omdat jouw lichaam dan nog veel celdelingen maakt. Rond het veertigste levensjaar zal het ontwikkelen van het aantal moedervlekken verminderen. Het ontwikkelen van moedervlekken is erfelijk bepaald. D een heeft daardoor veel meer moedervlekken dan de ander. Wel wordt de ontwikkeling gestimuleerd wanneer men in de jongere jaren veel wordt blootgesteld aan Uv-licht door veel in de zon te liggen.
Moedervlekken gevaarlijk
Over het algemeen zijn dus moedervlekken goedaardig. Sommige moedervlekken kunnen onrustig zijn, maar dit hoeft nog niet te betekenen dat ze gevaarlijk zijn. Een moedervlek wordt pas gevaarlijk wanneer het een vorm van huidkanker is. Huidkanker kan ontstaan uit zowel goedaardige als onrustige moedervlekken. De kans dat huidkanker ontstaat uit een goedaardige moedervlek is vrijwel nihil.
Hoe herken ik gevaarlijke moedervlekken?
Normale moedervlekken kunnen bruin of zwart zijn het belangrijkste kenmerk is dat de vorm en kleur van de moedervlek egaal is. Onrustige moedervlekken kan je herkennen aan de volgende aspecten:
- Onregelmatige vorm
- Onregelmatige of afwijkende kleur of de kleur is langzaam veranderd
- Groeiend
- Moedervlek bloed, jeukt, steekt of doet pijn
Het kan soms lastig zijn om gevaarlijke plekjes te herkennen. Hier is gelukkig een dermatoloog in gespecialiseerd. Die kan kijken of het plekje onregelmatig is en of er misschien een biopt afgenomen moet worden om het plekje nader te onderzoeken.
Start de gratis e-check
Boven alles is het dus uiterst belangrijk dat de behandeling zo snel mogelijk wordt gestart. Zorg er daarom voor dat huidplekjes frequent worden onderzocht en bij twijfel een afspraak wordt gemaakt om de plekjes professioneel te laten nakijken.