1 op de 6 Nederlanders krijgt huidkanker

Huidkanker soort: merkelcelcarcinoom

Wat is een merkelcelcarcinoom?

Merkelcellen zijn cellen in de bovenste laag van de huid, vlakbij de zenuwuiteinden.
Als Merkel-cellen ongecontroleerd beginnen te delen, kan zich een kwaadaardige tumor vormen.
Dit type tumor wordt Merkelcelcarcinoom genoemd.

Hoe vaak komt het voor?

Merkelcelcarcinoom is zeldzaam.
Jaarlijks krijgen zo’n 150 mensen in Nederland te horen dat ze deze vorm van kanker hebben.
Het zijn vooral oude mensen. De gemiddelde leeftijd waarop de diagnose wordt gesteld is 70 jaar. 

Mensen vragen ook

Kanker is niet besmettelijk, ook een merkelcelcarcinoom niet. Er lijkt ook geen erfelijke aanleg voor deze kanker te zijn.

Klachten en symptomen. Een merkelcelcarcinoom is een roze, rode of roodpaarse glanzende bobbel op de huid. De bobbel ontstaat vaak op lichaamsdelen waarop de zon valt, zoals het hoofd, de hals of de armen. Maar het kan overal op de huid voorkomen.

Een merkelcelcarcinoom is meestal te herkennen aan een roze, rode of rood-paarse knobbel of bult op de huid. Deze knobbel is rond of ovaal en is meestal stevig. Meestal doet de knobbel geen pijn. De tumor kan binnen een paar weken tot maanden enkele centimeters groot worden.

Merkelcelcarcinoom of merkelcelkanker is een zeldzame huidtumor die soms snel kan groeien. Het komt in Nederland ongeveer 120 tot 150 keer per jaar voor. Vooral bij mensen met een lichte huid, mensen boven de 70 jaar, en wat vaker bij mannen.

Wat zijn goedaardige huidtumoren? Een goedaardige huidtumor is niets anders dan een plaatselijke opeenhoping van vezels en cellen in een van de huidlagen. Afhankelijk van de plek zijn de bestanddelen talg, bindweefsel, pigment of bloedcellen. Vaak is de oorzaak niet helemaal duidelijk.

Het plaveiselcelcarcinoom groeit sneller dan het basaalcelcarcinoom. Als er niet behandeld wordt, kan een plaveiselcelcarcinoom uitzaaien. Dat gebeurt meestal via de lymfeklieren in de buurt van de tumor. Het plaveiselcelcarcinoom is daardoor kwaadaardiger dan het basaalcelcarcinoom.

Oorzaken

Het is onduidelijk hoe een Merkelcelcarcinoom ontstaat.
Het komt dus ook wellicht voor bij de volgende personen:

  • heeft een blanke huid en verbrandt gemakkelijk,
  • brengt veel tijd (onbeschermd) door in de zon en/of zonnebank,
  • heeft een voorgeschiedenis met huidkanker
  • heeft Merkelcelpolyomavirus gebruikt een langere tijd als kortdurend geneesmiddel dat het immuunsysteem onderdrukt, bijvoorbeeld na een orgaantransplantatie 

Symptomen en tekenen

Merkelcelcarcinoom is een roze, rood of paars glanzend knobbeltje op de huid.
Aanraking vindt vaak plaats op delen van het lichaam die worden blootgesteld aan de zon, zoals het hoofd, de nek of de armen.
Maar het kan overal op de huid verschijnen.
De knobbel is meestal pijnloos, voelt stevig aan en kan in een paar weken of maanden 1-8 centimeter groeien.
Soms wordt Merkelcelcarcinoom pas ontdekt als er metastasen aanwezig zijn. 

Raadpleeg voor de zekerheid altijd uw arts of huisarts als u verdachte plekjes of veranderingen op uw huid heeft. 
Zij kunnen u indien nodig naar ons doorverwijzen als u direct een kosteloze huidscan wilt laten doen. 

Mensen vragen ook

De behandeling van een merkelcelcarcinoom hangt af van de grootte en plaats van de tumor, het stadium van de ziekte, je lichamelijke gezondheid en je eigen wensen en voorkeuren.

Een merkelcelcarcinoom kan na behandeling op dezelfde plaats terugkomen. Dan kun je opnieuw een behandeling krijgen,

Merkelcelcarcinoom is een zeldzame kanker. In 2021 kregen 196 de diagnose merkelcelcarcinoom.  

Het aantal diagnoses van merkelcelcarcinoom in Nederland is met gemiddeld 5 % per jaar gegroeid. Oorzaken kunnen zijn dat mensen langer en vaker in de zon zijn, en dat de bevolking vergrijst. Bij ouderen komt huidkanker namelijk veel vaker voor dan bij jongeren of mensen van middelbare leeftijd. Ook weten artsen steeds meer over deze zeldzame ziekte. Hierdoor kunnen zij de diagnose beter (en dus vaker) stellen.

Een merkelcelcarcinoom kan overal op de huid voorkomen. Meestal komt het voor op plaatsen die veel in de zon zijn geweest.

De tumor zit meestal op het hoofd, de hals, de armen of benen. Maar het kan ook op de romp zitten of op andere delen van de huid.

Een merkelcelcarcinoom is meestal te herkennen aan een roze, rode of rood-paarse knobbel of bult op de huid. Deze knobbel is rond of ovaal en is meestal stevig. Meestal doet de knobbel geen pijn.

De tumor kan binnen een paar weken tot maanden enkele centimeters groot worden. Maar een merkelcelcarcinoom kan ook langzamer groeien.

Scroll naar boven