1 op de 6 Nederlanders krijgt huidkanker

Huidkanker soort: melanoom

Wat is een melanoom?

Melanoom is een vorm van huidkanker die ontstaat wanneer pigmentcellen ongecontroleerd delen.
Het komt voor op het oppervlak van de huid, op een bestaande moedervlek of op een “onbevlekte” huid.
Het kan overal op de huid voorkomen, maar komt vaker voor op delen van de huid die veel zonlicht ontvangen.

Basaalcelcarcinoom kan overal op het lichaam voorkomen, maar komt het meest voor in zonnige gebieden. Bijvoorbeeld gezicht, hoofd, nek, etc.

mole-onderzoek

Hoe vaak komt het voor?

Hoe vaak komt het voor? Elk jaar krijgen zo’n 6.800 mensen te horen dat ze een melanoom hebben.
Dit aantal groeit. Het melanoom kan op alle leeftijden ontstaan, maar ontstaat meestal tussen de 30 en 60 jaar.

Mensen vragen ook

Jaarlijks krijgen ongeveer 7.500 mensen een melanoom. Nog niet zo lang geleden waren de vooruitzichten van mensen met een uitgezaaide melanoom slecht: gemiddeld leefde iemand nog 7 maanden. Onderzoekers hebben ontdekt dat ze met immunotherapie patiënten veel beter kunnen behandelen.

Sinds de introductie van de eerste immuuntherapie is de gemiddelde overlevingsduur van behandelde melanoompatiënten toegenomen van 10,6 maanden naar 17,9 maanden.

Melanomen kunnen overal op de huid voorkomen, maar zij ontstaan het vaakst op delen van de huid die aan zonlicht worden blootgesteld. Bij vrouwen komen melanomen vaker voor op de benen; bij mannen vooral op de rug.

Een melanoom op tijd herkennen is belangrijk. Meestal verschijnt er plotseling een lichtbruine, donkerbruine of rode vlek op je huid die snel groeit. Deze vlek lijkt in het begin vaak op een moedervlek, maar valt vaak op door een snelle groei, een grillige vorm of meerdere kleuren.

U kunt een melanoom herkennen als een sterk afwijkende moedervlek, of een nieuw ontstane moedervlek die verandert. Vaak gaat dit gepaard met jeuken of bloeden van de moedervlek. Een melanoom kan ontstaan door zonverbranding (vooral in de vroege jeugd) en zonnebankgebruik.

Het melanoom is een zeer agressieve vorm van huidkanker die betrekkelijk weinig voorkomt. Per jaar wordt deze aandoening vastgesteld bij ongeveer 3500 mensen. Het melanoom ontstaat vaak bij mensen die tussen de 30 en 60 jaar oud zijn. Maar iedereen kan het krijgen.

Waar komt het voor?

Melanoom is een vorm van huidkanker die ontstaat wanneer pigmentcellen ongecontroleerd delen.

Het komt voor op het oppervlak van de huid, op een bestaande moedervlek of op een “onbevlekte” huid.
Het kan overal op de huid voorkomen, maar komt vaker voor op delen van de huid die veel zonlicht ontvangen.

Melanoom kan uitgroeien tot in de diepere huidlagen.
Een melanoom kan zich via de lymfeklieren en het bloed naar andere delen van het lichaam verspreiden.

Ontwikkeling van melanoom

Een melanoom ontstaat meestal in de pigmentcellen van de opperhuid. 
Dat kan op alle leeftijden gebeuren.
Melanomen kunnen overal op de huid voorkomen, maar zij ontstaan het vaakst op delen van de huid die aan zonlicht worden blootgesteld.
Bij vrouwen komen melanomen vaker voor op de benen; bij mannen vooral op de rug.

Mensen vragen ook

Wat is de overleving van melanoom? Gemiddeld zijn 10 jaar na de diagnose nog 90 van de 100 mensen in leven. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers voor alle mensen met deze soort kanker. Jouw vooruitzichten kunnen anders zijn dan het gemiddelde.

Een nodulair melanoom groeit heel snel, in een paar weken. Vaak ontdek je een soort wondje, een zweertje. Daardoor gaat het melanoom makkelijker bloeden. Omdat het melanoom snel dikker wordt, heeft het een slechtere prognose.

Hoe gaat het verder bij een melanoom met uitzaaiingen in andere organen? Bijna de helft van de mensen met melanoom stadium 4 leeft nog na 5 jaar. U krijgt hulp en zorg als u niet meer beter wordt.

Een moedervlek mag niet van kleur of kleursamenstelling veranderen. Bij een melanoom zien we vaak verschillende tinten, bruin, zwart, wit, blauw of rood. Wanneer de vlek groter wordt dan 6 mm in doorsnee is het vaak verdacht. Dit is echter een erg arbitraire grens.

Vaak verdwijnen ze na een tot drie weken weer vanzelf, volgens het Huidfonds.

Een moedervlekje is verdacht als deze vlek één of meer van de volgende kenmerken heeft: Asymmetrie: de moedervlek is niet symmetrisch in kleur of vorm. Begrenzing: de moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand. Color (kleur): de moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren.

Scroll naar boven