Kennisbank

Kom hier meer te weten over huidkanker

Verschil tussen dermatoloog en huidtherapeut

huidtherapeut vergoedhuidonderzoek

Je zit met een huidprobleem en wil graag geholpen worden, maar je weet niet precies waar je terecht kan. Een dermatoloog en huidtherapeut zijn beide gespecialiseerd op het gebied van huidziektes en -problemen. Je vraagt je misschien nu af bij wie je moet zijn voor welke problemen en of er nu echt verschil zit tussen de dermatoloog en de huidtherapeut.

Verschil tussen dermatoloog en huidtherapeut
Inleiding van de dermatoloog

Een dermatoloog is een afgestudeerde geneeskunde student die zich vijf jaar lang heeft verdiept in de dermatologie. De dermatoloog houdt zich bezig met het diagnosticeren en behandelen van verscheidene huidproblemen.

Inleiding van de huidtherapeut

Huidtherapie kan je studeren aan het HBO na afronding van de studie huidtherapie mag je jezelf een huidtherapeut noemen. Over het algemeen wordt de huidtherapeut gezien als aanvulling op de dermatoloog. Dit komt omdat de huidtherapeut vaak de behandelingen uitvoert die door de dermatoloog zijn voorgeschreven.

huidtherapeut vergoedhuidonderzoek
Bij wie moet ik zijn met mijn huidprobleem?

Bij de meeste huidaandoeningen wordt aangeraden om eerst langs de huisarts te gaan voordat je een specialist opzoekt. De huisarts kan bepalen of je doorgestuurd moet worden naar een huidtherapeut of dermatoloog. Wanneer de huisarts niet zeker weet wat de huidaandoening is, zal je ten alle tijden doorverwezen worden naar de dermatoloog. Wanneer de dokter wel weet wat er aan de hand is wordt je doorgestuurd naar de huidtherapeut.

Verschil in bevoegdheden

Het grootste verschil tussen dermatologen en huidtherapeuten, is dat de dermatoloog wel diagnoses mag stellen en op basis van deze diagnose medicijnen mag voorschrijven. De huidtherapeut mag alleen op basis van de diagnose van ofwel de huisarts of de dermatoloog. Daarbij mag de huidtherapeut geen medicijnen voorschrijven.

Verschil in behandelingen

Vervolgens voert de dermatoloog ook wat complexere behandelingen uit. Denk hierbij aan het wegsnijden of wegbranden van plekjes of het nemen van een huidbiopt. De huidbiopt wordt vooral genomen bij alarmerende plekjes die op huidkanker kunnen duiden. De huidtherapeut voert voornamelijk praktischere behandelingen uit. Hieronder vallen bijvoorbeeld laser-, peeling- of lichtbehandelingen.

Verschil in beschikbaarheid

Het laatste essentiële verschil tussen de dermatoloog en de huidtherapeut, is dat je zonder verwijzing naar een huidtherapeut kan om een behandeling te starten. Het voordeel van de huidtherapeut is dat je dus niet eerst langs je huisarts moet. Bij de dermatoloog daarentegen is niet zomaar een afspraak te maken. Hiervoor dien je eerst een verwijzing van je huisarts te krijgen. De huisarts kan bijvoorbeeld een verwijzing geven wanneer je een onregelmatig plekje op de huid hebt die nader bekeken moet worden door een specialist. Gelukkig wordt bij MediHealthGroup direct de expertise van een dermatoloog ingezet wanneer je een plekje wil controleren.

Start de gratis e-check

Heb je een plekje die er verdacht uitziet? Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. 52% van de mensen waarbij kanker wordt gediagnostiseerd, lijdt aan huidkanker. Alleen al in 2021 bedroeg dit 82.800 mensen. Wacht niet langer en start de gratis e-check.

huidonderzoek

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Populaire artikelen

Menu

Lees verder

Gerelateerde artikelen

Bescherm je huid tegen de zon en laat huidplekjes onderzoeken door MediHealthGroup

Bescherm je huid tegen de zon en laat huidplekjes onderzoeken

De zomerse dagen zijn aangebroken en velen van ons genieten van de warme zonnestralen. Hoewel zonlicht vitamine D kan leveren en een positief effect kan hebben op ons humeur, is het belangrijk om de mogelijke schadelijke gevolgen van blootstelling aan de zon niet te negeren. Verbrande huid is een veelvoorkomend probleem dat voorkomen kan worden

Verschillende stadia van huidkanker Een compleet overzicht

Verschillende stadia van huidkanker: Een compleet overzicht

Huidkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker en kan zich ontwikkelen in verschillende stadia. Het begrijpen van deze stadia is van vitaal belang voor het stellen van een diagnose, het bepalen van de behandelingsopties en het beoordelen van de prognose voor patiënten. In dit artikel zullen we de verschillende stadia van huidkanker

Vroege diagnose huidkanker Waarom cruciaal

Vroege diagnose huidkanker: Waarom cruciaal?

Begrijpen van de urgentie – Waarom een vroege diagnose van huidkanker van levensbelang is Huidkanker is wereldwijd een groeiend gezondheidsprobleem. Het aantal gevallen neemt gestaag toe, en daarmee stijgt ook het belang van een vroege diagnose. In dit artikel belichten we waarom het essentieel is om huidkanker zo vroeg mogelijk op te sporen, en hoe

Scroll naar boven