Home » Kennisbank » Artikelen » Huidkanker
Huidkanker is veruit de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Jaarlijks krijgen ruim 50.000 mensen in Nederland de diagnose huidkanker en dit aantal neemt elk jaar toe.
Dit betekent dat ruim 1 op de 6 Nederlanders in zijn leven direct met een vorm van huidkanker te maken krijgt.
Bij alle soorten kanker is sprake van kwaadaardige en ongecontroleerde proliferatie van somatische cellen.
Dit geldt ook voor huidkanker, waarbij deze ongecontroleerde celdeling plaatsvindt in bepaalde delen of lagen van de huid.
Soorten huidkanker
De drie meest voorkomende vormen van huidkanker zijn:
– BCC metastaseert zelden, maar deze variant moet worden behandeld om verdere groei van de huid te voorkomen.
– Plaveiselcelcarcinoom groeit sneller dan basaalcelcarcinoom en kan, indien onbehandeld, uitzaaien.
PCC is daarom agressiever dan BCC, maar heeft betere vooruitzichten als het op tijd wordt behandeld.
– Melanoom is de meest agressieve vorm van huidkanker en verspreidt zich relatief snel. Melanoom kan voortkomen uit een bestaande moedervlek, maar het kan “alleen” voorkomen op een gladde huid, dus een snelle behandeling is erg belangrijk.
Oorzaken van huidkanker
In veel gevallen is overmatige blootstelling aan (schadelijk) ultraviolet licht de belangrijkste oorzaak van huidkanker.
Het gebeurt niet alleen in zonlicht, zoals veel mensen denken, maar bijvoorbeeld ook in een zonnebank.
Het wordt aanbevolen om de blootstelling aan dit type UV-licht tot een minimum te beperken om het risico op huidkanker te verkleinen.
Draag hiervoor (UV-bestendige) kleding, smeer je vaak en voldoende in met zonnebrandcrème en vermijd zoveel mogelijk de zon tussen 11.00 en 15.00 uur. Naast zonlicht en UV-straling kunnen ook leeftijd, huidtype, genetische factoren en bepaalde eerdere behandelingen met medicijnen en bestraling een rol spelen bij het ontstaan van huidkanker. Om de negatieve effecten van besmetting te minimaliseren, geeft KWF pakkende adviezen:’ Schoonmaken, aankleden, loslaten’. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het is belangrijk om het uit te werken.
Er is een groot verschil tussen “gewone kleding” en UV-bestendige kleding.
In tegenstelling tot niet-UV-kleding biedt UV-zwemkleding een constante en volledige bescherming met minimaal SPF 50, zelfs in water.
Gewone kleding biedt bescherming tegen de zon rond SPF 15, maar dit zakt eigenlijk als de kleding nat wordt.
Daarnaast is UV-werende kleding snel droog en ademend. Naast een goede en noodzakelijke bescherming tegen de zon, zorgt UV-kleding voor veel comfort op zonnige dagen aan het strand of aan het zwembad.
Het is erg belangrijk om zo vaak mogelijk zonnebrandcrème aan te brengen op delen van het lichaam die niet bedekt zijn met UV-werende kleding. Aanbevelingen voor specifieke smeermiddelen zijn controversieel, maar smeer minstens elke 2 uur. Je kunt niet te veel glijmiddel gebruiken, maar ook niet te weinig.
Het hoofd en de ogen worden in het kader van de zonbescherming regelmatig weggelaten of onderbelicht. Verder is het dragen van een zonnebril (ook voor kleine kinderen!) en een zonnehoed of pet belangrijk. Dit om de kans op zonschade met alle gevaren van dien zo veel mogelijk te beperken.
We raden ook aan om de zon tussen 11.00 en 15.00 uur te vermijden.
Detectie van huidkanker
Tijdige detectie van huidkanker is erg belangrijk. Hoe eerder je meedoet, hoe groter de kans op succes. Controleer uw huid regelmatig of vraag een vriend of familielid om dit voor u te controleren. Let op eventuele veranderingen in of op uw huid. De meest voorkomende symptomen die kunnen wijzen op huidkanker zijn:
- Mol verandering. Ze veranderen van kleur, veranderen van vorm, worden groter en dikker.
- Jeukende moedervlek.
- Een moedervlek vormt een korstje.
- Een blauwe plek die begint te bloeden.
- Lichtroze vlekken die van binnen ruw en droog kunnen lijken.
- Een “glanzende” bult die lijkt te groeien.