Kennisbank

Kom hier meer te weten over huidkanker

Gevaren van de zon: vroeger veel verbrand

Gevaren van de zon: vroeger veel verbrand

De lente is weer aangebroken wat betekent dat het langzaam, maar zeker ook steeds lekkerder weer wordt. Helaas onderschatten vele nog steeds de schade die het zonlicht kan aanrichten op korte, maar vooral ook op lange termijn. Lees in dit artikel de gevaren van de zon en de effecten die vroeger veel verbranden heeft op de huid van nu.

Hoe ziet verbranden er uit

Wanneer men te veel of te lang wordt blootgesteld aan schadelijke Uv-stralen, ook wel zonlicht, verbrandt de huid sneller. De huid zal dan rood eruit zien en wellicht ook warm aanvoelen. Wanneer u ernstig verbrand bent kunnen er zelfs blaren vormen op de verbrande huid en voelt men zich koortsig of ziekjes. Uiteindelijk zal de huid gaan herstellen waardoor er vervelling zal optreden. Naast deze kortstondige ongemakken, kunnen door verbranden blijvende oneffenheden en kleurverschillen op de huid ontstaan.  

Type Uv-stralen en hun schadelijke werking

Er zijn twee type Uv-stralen die beide een andere werking hebben op de huid bij blootstelling aan de zon. UV-B stimuleert de aanmaak van vitamine D en endorfine (geluk hormoon). Naast deze positieve effecten zorgt UV-B staan ook voor het rood worden bij verbranding en het veranderen van je DNA samenstelling.

UV-A is verantwoordelijk voor directe kortdurende bruining van de huid. Deze bruining zorgt niet voor bescherming tegen Uv-straling. Dit komt omdat na blootgesteld te zijn aan UV-A straling er vrije radicalen ontstaan die de afname van bescherming tegen Uv-straling stimuleren. Deze straling kan tot diep in de huid komen en hier cellen beschadigen. UV-A is daarmee verantwoordelijk voor het sneller oud worden van de huid door het aantasten van collageen. Vervolgens verstoort UV-A de verdeling van het pigment, waarmee pigmentvlekken en rimpels ontstaan. Deze vrij radicalen blijven zich zelfs ontwikkelen enkele uren nadat je de zon uit bent gegaan.

Gevaren van de zon: vroeger veel verbrand
Wat gebeurt er op celniveau tijdens verbranding

Er vindt dus DNA beschadiging en aanmaak van vrije radicalen plaats bij blootstelling aan Uv-straling, echter zal de huid met behulp van eiwitten de schade proberen te herstellen. Dit natuurlijke proces vindt plaats terwijl je in de zon ligt. Dit proces probeert het beschadigde DNA te repareren waarbij soms weleens een foutje in het DNA kan ontstaan. Vooral wanneer er veelvuldig schade aan de huid is aangericht op jonge leeftijd of indien het lichaam dit te vaak moet doen, wordt de kans op mutaties aanzienlijk groter. Uit de mutaties kan huidkanker ontstaat.

Op jonge leeftijd veel verbrand zijn

Mensen die veel zon in de zon hebben gelegen in de periode voor hun twintigste levensjaar, hebben mogelijk een hoger risico op melanomen, de meest agressieve vorm van huidkanker. Dat blijkt uit onderzoek uit 2015 van onder meer Harvard. De hoeveelheid blootstelling aan zon, speelt tevens een rol in de ontwikkeling van andere vormen van huidkanker, zoals basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. Uit het onderzoek van Harvard bleek dat deelnemers van het onderzoek die tussen hun 15de en hun 20ste één tot vier keer hevig zijn verbrand 60 procent meer kans hadden op een melanoom dan deelnemers die in die jaren nooit waren verbrand.

Indien u in uw jeugd verbrand bent geweest is het uiterst belangrijk om uw huid regelmatig te controleren op vreemde plekjes. Wanneer u twijfelt over een plekje kan u een volledig vergoed door de zorgverzekeraar een scan laten maken en deze laten nakijken door een dermatoloog. Dit gaat niet af van uw eigen risico.

Huidonderzoek nagekeken door een dermatoloog

Boek uw huidonderzoek dat beoordeeld wordt door een dermatoloog en krijg voorrang indien nodig op een verwijzing.

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Populaire artikelen

Menu

Lees verder

Gerelateerde artikelen

Bescherm je huid tegen de zon en laat huidplekjes onderzoeken door MediHealthGroup

Bescherm je huid tegen de zon en laat huidplekjes onderzoeken

De zomerse dagen zijn aangebroken en velen van ons genieten van de warme zonnestralen. Hoewel zonlicht vitamine D kan leveren en een positief effect kan hebben op ons humeur, is het belangrijk om de mogelijke schadelijke gevolgen van blootstelling aan de zon niet te negeren. Verbrande huid is een veelvoorkomend probleem dat voorkomen kan worden

Verschillende stadia van huidkanker Een compleet overzicht

Verschillende stadia van huidkanker: Een compleet overzicht

Huidkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker en kan zich ontwikkelen in verschillende stadia. Het begrijpen van deze stadia is van vitaal belang voor het stellen van een diagnose, het bepalen van de behandelingsopties en het beoordelen van de prognose voor patiënten. In dit artikel zullen we de verschillende stadia van huidkanker

Vroege diagnose huidkanker Waarom cruciaal

Vroege diagnose huidkanker: Waarom cruciaal?

Begrijpen van de urgentie – Waarom een vroege diagnose van huidkanker van levensbelang is Huidkanker is wereldwijd een groeiend gezondheidsprobleem. Het aantal gevallen neemt gestaag toe, en daarmee stijgt ook het belang van een vroege diagnose. In dit artikel belichten we waarom het essentieel is om huidkanker zo vroeg mogelijk op te sporen, en hoe

Scroll naar boven