Kanker is al meer dan tien jaar de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland. Er zijn veel verschillende vormen van kanker waar men aan overlijdt. De laatste jaren is het aantal huidkankerpatiënten flink gestegen, maar hoe komt het nu dat dit aantal zo stijgt? Lees hier waarom het aantal gevallen huidkanker explosief toeneemt volgens de dermatoloog.
Huidkanker meest voorkomende vorm van kanker
Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. Er zijn drie soorten huidkanker die het vaakst door dermatologen worden gezien. Plaveiscelcarcinoom, basaalcelcarcinoom en melanoom. Een melanoom is de meest gevaarlijke vorm van kanker en moet direct behandeld worden. De plaveiscelcarcinoom wordt het meest gediagnosticeerd, daarna de melanoom.
Toename in de afgelopen 20 jaar
Dermatologen en huisartsen hebben in de afgelopen jaren een sterke toename van nieuwe gevallen huidkanker moeten waarnemen. In 2021 waren er maar liefst 82.000 nieuwe huidkankerpatiënten bijgekomen. Dit aantal stijgt zo sterk vanwege 2 redenen. Allereerst worden mensen steeds ouder. Hoe ouder men wordt, des te groter is de kans op het krijgen van kanker. Ten tweede is er in de afgelopen decennia veel meer in de zon gelegen door mensen dan vroeger. Zonlicht bevat Uv-stralen die schadelijk zijn voor de huid. Deze huidbeschadigingen kunnen uiteindelijk vormen tot huidkanker.
Grootste risicogroep
Vooral 50 plussers die vroeger niet of nauwelijks hebben gesmeerd met zonebrand terwijl zij in de zon lagen of hebben gewerkt, krijgen huidkanker. Overigens wordt huidkanker tegenwoordig ook vaker bij jongeren geconstateerd. Mogelijke verklaringen hiervoor is het gebruik van de zonnebank, maar ook de verbeterde kwaliteit van de lucht. Hierdoor wordt de huid aan meer Uv-stralen blootgesteld. “Het lichaam kan beschadigde cellen repareren, maar dat lukt niet altijd. Een beschadigde cel kan zich dan ontwikkelen tot een tumor, als gevolg van ongeremde celdeling. Het gevaar van kankercellen is dat ze zich via de bloedvaten en lymfebanen kunnen verspreiden door het lichaam en daardoor uitzaaiingen kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld in organen.”, Dermatoloog Rob Veenhuis.
Wat te doen bij een vreemd plekje
Ziet u vreemde plekjes op uw huid? Laat deze dan altijd controleren door een specialist. Deze kan de plekjes goed beoordelen. Bij twijfel wordt u doorverwezen naar de dermatoloog. Een huidonderzoek is niet onprettig gezien er alleen een scan wordt gemaakt van het huidplekje. Rob Veenhuis raadt mensen aan om vreemde huidplekjes altijd professioneel te laten controleren: “Beter een paar keer voor niets de arts bezocht dan één keer te laat.”